Blog

Stručni blog dr. Sanje Jeleković

02.03.2012

Tretmani IPL-om

Tretmani IPL-om

Vrijeme je kad se užurbano rade tretmani IPL-om prije nego nas sunce zaustavi, upravo zato što ovi tretmani zahtjevaju neosunčanu kožu i sklanjanje sa sunca.

Cijeli zimski period je pravo vrijeme za tretmane IPL-om, bilo da se radi o uklanjanju dlačica, kapilara ili tretiranju mrlji i akni i ako ste razmišljali o nekom od tih tretmana krajnje je vrijeme da krenete. Ove je tretmane potrebno raditi u zimskim mjesecima kad koža ima prirodnu boju, te ju je lakše zaštititi od sunca, a budući za najbolje rezultate treba napraviti nekoliko tretmana u razmacima od par tjedana izračunajte sami.  Kroz ljetni period je potrebno napraviti stanku, kožu što više štititi od sunčevih zraka visokim zaštitnim faktorima, šeširima i odjećom i nastaviti u kasno jesenskim danima.  A sad imam potrebu reći nešto više o samom IPL-u, tehnologiji  koja se danas posvuda spominje i čini se da svi o tome znamo baš sve, a opet prema upitima mojih klijentica vidim da stvara najviše nedoumica.
IPL – intese pulsed light, skračenica je za tehnologiju proizvodnje svjetlosti vrlo visoke snage u vrlo kratkom periodu.  Za to se koriste posebno napravljene xenon flash lampe i fokusne optike, a uglavnom ih koriste lječnici ili kozmetičari u svrhu uklanjanja dlaka, regeneracije kože, uklanjanja kapilara i sl.
Uklanjanje dlaka IPL- om je uglavnom jeftinije i manje bolno od poznatih lasera (sa kojima ih se često mjenja) iako se oko toga vode polemike kako stručnjaka koji rade sa tim uređajima, tako i samih proizvođača, no u konačnici se svi slažu da su rezultati podjednaki. IPL uređaji su uglavnom dostupniji zbog svoje cijene, no ja smatram iz svog iskustva da najbolje rezultate za različite probleme daje kombinacija oba uređaja.
Sam tretman uklanjanja dlaka se izvodi na neosunčanoj koži, preko hidrogela na način da se aplikator prisloni uz kožu i postupno pomičući bljeska sve dok se ne prođe cijelo područje. Prilikom bljeska klijent osjeti kratko peckanje ali ono nestaje u djeliću sekunde. Peckanje nastaje zbog prolaska svijetlosti kroz kožu do korjena dlake, a budući se svijetlost pretvara u energiju koja pritom pali dlaku i sam korijen. Ovaj tretman se često naziva trajnim uklanjanjem dlake, no mislim da bi možda ispravniji naziv bio trajno prorijeđenje dlaka, jer ipak ovom metodom nije moguće dlake u potpunosti ukloniti, što mogu potvrditi svi koji su ovaj tretman prošli. Dlake se izuzetno prorijede, neke postanu tanke, svjetlije i oslabljenog korjena pa ih je potom vrlo jednostavno uklanjati drugim polutrajnim metodama od kojih ja preporučam svojim klijentima šećernu pastu jer je vrlo nježna za kožu. Općenito se kaže da je učinak IPL-a na uklanjanje od 70% do 90%.
Vrlo često me pitaju da li će tretman boljeti, no to je nešto individualno i ovisi od osobe do osobe, ali je ipak priznato da je muška koža osjetljivija u ovom slučaju. Večina osjeća iritaciju sličnu opekotinama nastalim od  sunca, a kod muškaraca je taj osjećaj izraženiji jer je njihova dlaka deblja nego kod žena.  Uglavnom se bol može usporediti sa boli koju osjećamo kad isto područje depiliramo voskom, ali i to ovisi o uređaju i intenzitetu kojim se radi.  Budući je izlaganje svjetlosti jakog intenziteta vrlo kratko, i bol i šteta koju izaziva je vrlo mala.
Osim kod uklanjanja dlaka IPL tehnologija daje odlične rezultate kod tretmana fotorejuvenatia ili obnove kože pri čemu se uklanjaju mrlje, ožiljci i sitne bore, kapilare te neke druge nepravilnosti, a isto tako se tretiraju akne odnosno žljezde lojnice na licu i leđima čime se postiže i njihovo uklanjanje. Dakle u pravim rukama IPL može riješiti mnoge probleme ili stanja. Stvar je zapravo u energiji koja pri određenoj temperaturi stvara mala oštećenja i ako je „ispravno“ ozljeđena koža, ona će sama aktivirati svoj mehanizam zacjeljivanja i na taj način se regenerirati, a kao posljedicu ćemo dobiti finu, glatku i mekanu kožu očišćenu od raznih nepravilnosti. 
Savjetujem vam da za odlazak na tretmane birate provjerene salone sa licencama jer će vam na takvim mjestima  pružiti maksimalnu uslugu, jer sigurno želite svoju kožu proljepšati a ne izložiti riziku od bilo kakvih oštećenja.

Pogledaj ostale blog postove

Komentari