Blog

Stručni blog dr. Sanje Jeleković

17.03.2014

Carboxy terapija

Carboxy terapija

Karboksiterapija je medicinska procedura tokom koje se u kožu ili potkožno tkivo ubrizgava sterilan medicinski gas - ugljen dioksid. Ugljen dioksid je gas koji se prirodno oslobadja iz našeg organizma tokom procesa disanja i kao takav ne može izazvati alergijske ili bilo kakve druge neželjene reakcije.

CO2 je plin koji je razultat rada našeg organizma. Njega izdišemo. On je na neki način naše smeće. Baš zato on ima najjači učinak na cirkulaciju, tijelo se trudi da ga izbaci. Već 70 godina on se koristi u medicini za liječenje bolesti i stanja praćenih slabom ili oštećenom cirkulacijom. CO2 širi krvne žile prvenstveno kapilare (dakle perifernu mikrocirkulaciju) te tako jača i cirkulaciju te radi limfnu drenažu. Što rezultira povećanim i boljim radom stanica u području djelovanja Co2, regeneracijom tkiva i povećanim stvaranjem novog kolagena koji pomlađuje i zateže kožu, smanjuje bore i ožiljke. Jačanjem mikrocirkulacije i limfne drenaže ubrzava se metabolizam i smanjuju se masne i celulitne naslage. CO2 se u tijelo može ubaciti kupokom ili omatanjem tijela u vreću u koju se ubaci plin. Najbolji način ubacivanja CO2 u tijelo je putem injekcije.
Mi u Centru Skin imamo dvije metode prenosa CO2 u tijelo: putem vreće i putem injekcije. Za najbolje rezultate dobro je kombinirati ove dvije metode. Ova se metoda pokazala učinkovita kod tretiranja: celulita, smanjivanja masnih naslaga (npr. podbradka, nadlaktica, koljena, struka itd.) kod strija, ožiljaka, djeluje na podizanje kapaka, smanjenje bora, uklanja podočnjake, zateže i pomlađuje kožu, jako dobro djeluje nakon liposukcije i kod ispadanja kose. Tretmani carboxy terapije u vreći izuzetno su dobri za uklanjanje toksina iz tijela uslijed loše cirkulacije ili limfne denaže, te za jačanje limfne drenaže(nakon operacija ili poslije nošenja gipsa).
U novije vrijeme carboxy terapija se koristi i u terapiji stimulacije porasta kose kao i u antiaging terapiji kose, s obzirom da je uočeno da vlasi s vremenom bolje rastu, postaju deblje, sjajnije te da im se u određenoj mjeri poboljšava i intenzitet pigmenta. U tretmanu se koriste vrlo tanke iglice tako da je bol zbog uboda minimalna. Jedinu jaču neugodnost izaziva sam CO2 koji izaziva osjećaj pritiska, pečenja pa i boli kod tvrdokornog celulita. Međutim sve te neugodnosti traju doslovno par minuta. Nakon tretmana na mjestu uboda moguće su modrice zbog pucanja kapilara, prolaznog pritiska na lokalne limfne čvorove i otekline koja uglavnom splasne u roku pola sata. Povremeno se oteklina može zadržati do 2-3 dana (naročito kada se radi područje očiju). Tretmani se rade u razmacima od 7-14 dana. A održavanje nakon postignutih rezultata 1 puta u 3-4 mjeseca. Broj tretmana ovisi od početnog stanja kože i od razdoblja zbog kojeg se tretman primjenjuje. Dobro je carboxy terapiju kombinirati sa drugim tretmanima čime se postiže znatno smanjenje broja tretmana sa CO2, a i rezultati su bolji i dugotrajniji.

Pogledaj ostale blog postove

Komentari